Elektroniczny wskaźnik smaku i nie tylko

Elektroniczny wskaźnik smaku i nie tylko

Oto elektroniczny wskaźnik smaku, który nie tylko sprawdzi smak potrawy ale doradzi co jeszcze należy dodać z przypraw i innych składników. Lubisz gotować ale nie lubisz próbować podczas gotowania? Być może już niedługo z pomocą przyjdzie wspomniany tester. Póki co to jeden z ciekawych pomysłów w ramach konkursu Electrolux Design Lab.

Jedną z kategorii w tegorocznej edycji konkursu Electrolux Design Lab jest „wspólne gotowanie”, które dla wielu osób staje się nowym hobby. To coraz bardziej popularna forma spędzania czasu w gronie rodziny i przyjaciół. W ciągu 10 lat istnienia konkursu Design Lab mogliśmy zaobserwować rozwój pomysłów urządzeń ułatwiających zdobywanie nowych doświadczeń kulinarnych.

Stefano Marzano, Dyrektor Działu Wzornictwa Electrolux tak komentuje trend związany ze „wspólnym gotowaniem”: „Wiele osób mieszkających w rejonach zurbanizowanych nie traktuje przygotowywania jedzenia tylko jako codziennego, uciążliwego zajęcia. Gotowanie stało się sposobem wyrażenia siebie, swojej kreatywności oraz szansą na miłe spędzenie czasu z najbliższymi. Ludzie coraz częściej chcą wspólnie tworzyć wyjątkowe potrawy, co jest jednocześnie dobrą okazją do spotkania się z rodziną czy przyjaciółmi. Zwracają również uwagę na jakość składników i zdrowe odżywianie.”

Minęło już 10 lat, od kiedy Electrolux zainicjował konkurs Electrolux Design Lab. W tym czasie rynek konsumencki znacznie się zmienił pod wpływem nowych trendów. Temat przewodni tegorocznej edycji Design Lab został zainspirowany rosnącą urbanizacją. Obserwujemy masowy napływ osób z otwartych, wiejskich obszarów do gęsto zaludnionych, ciasnych przestrzeni miejskich. Z tego wyraźnego trendu zrodziły się trzy kategorie konkursowe: wspólne gotowanie, łatwe sprzątanie i naturalne powietrze.

Poniżej prezentujemy wybrane przykłady urządzeń do gotowania zgłoszonych na konkurs Design Lab w ubiegłych latach.

Hwa-Seok (2005): Ki hoon Yoo, Korea Południowa

Hwa-Seok, w języku koreańskim oznacza „gorące kamienie”. Hwa-Seok to kamienna kuchenka, która działa wykorzystując indukcję elektromagnetyczną. Projekt jest połączeniem tradycji gotowania na kamieniach z nowoczesną technologią, dzięki czemu powstał nowy, oryginalny sposób gotowania. Kuchenka Hwa-Seok nadaje się do pieczenia warzyw, fasoli lub mięsa. Wyjmowane kamienie można wykorzystać także do podgrzania wody lub zupy.

 

HydroSphere (2006): Kleber Puchaski, Wielka Brytania

HydroSphere to przezroczysta kula o wysokości 42 cm, która pozwala uprawiać w kuchni zioła, małe owoce lub warzywa. HydroSphere jest wykonana z przezroczystego poliwęglanu, co ułatwia obserwowanie całego procesu uprawy. Kula wykorzystuje baterie słoneczne, dzięki czemu jest samowystarczalna – energia przekazywana do wewnętrznego systemu oświetlenia pochodzi bezpośrednio z natury. Umiejscowiona w centralnym miejscu lampa automatycznie reguluje temperaturę i natężenie światła, aby uzyskać jak najlepsze plony.

 

The Snail (2010): Peter Alwin, Indie

Ślimak (The Snail), zwycięzca konkursu w 2010 r., to przenośne urządzenie, które podgrzewa i gotuje jedzenie przy pomocy indukcji magnetycznej. Mały rozmiar i wszechstronność Ślimaka sprawiają, że można go przykleić bezpośrednio do garnka, patelni czy kubka i w ten sposób podgrzać ich zawartość. Zaproponowane rozwiązanie jest mobilne i umożliwia gotowanie na znacznie mniejszej przestrzeni niż zazwyczaj. Urządzenie zasila bateria, która czerpie energię z kryształów cukru o dużej gęstości. Ślimak pobierając energię z cukru, ogrzewa grzałkę i za pomocą indukcji magnetycznej doprowadza ciepło do naczynia. Wbudowane czujniki rozpoznają rodzaj potrawy i automatycznie dostosowują do niego odpowiedni czas i temperaturę podgrzewania. Dotykowy wyświetlacz i prosty interface pozwalają kontrolować proces gotowania.

 

Przenośna płyta indukcyjna (2011): Tommi Miolanen, Finlandia

Ta przenośna płyta indukcyjna jest kompaktowym rozwiązaniem przeznaczonym przede wszystkim dla osób, które często podróżują. Można nią sterować za pomocą specjalnej aplikacji na smartfona. Aplikacja umożliwia korzystanie z instrukcji dotyczących sposobu podgrzewania danej potrawy zapisanych na inteligentnych opakowaniach. Aplikacja może też zapamiętać w jaki sposób dana potrawa była poprzednio gotowana. Drewniana rączka pozwala powiesić urządzenie na ścianie, podczas ładowania baterii.

 

Smoobo Blender (2011): Roseanne de Bruin, Nowa Zelandia

Smoobo wykorzystuje energię kinetyczną, co sprawia, że przygotowywanie jedzenia staje się prawdziwą zabawą. Wystarczy włożyć wszystkie potrzebne składniki do środka blendera i zacząć odbijać nim jak piłką. Odbijanie aktywuje baterie kinetyczne, które wprawiają ostrza blendera w ruch. W rezultacie powstaje doskonale zmiksowany, smaczny koktajl, który wystarczy przelać do szklanki.

 

Tastee (2012): Christopher Holm-Hansen, Dania

Tastee to wskaźnik smaku, który podczas gotowania pomoże wydobyć z potrawy wszystko co najlepsze. Tastee ma kształt i rozmiar standardowej łyżki z jedną małą różnicą – Tastee za nas sprawdza smak gotowanej potrawy. Wykorzystuje receptory podobne do ludzkich kubków smakowych i wskazuje, co jeszcze należy dodać, aby doprawić danie. Czasami nawet zaproponuje coś czego byśmy się wcale nie spodziewali.

 

Impress (2012): Ben de la Roche, Nowa Zelandia

Impress to nowy, rewolucyjny sposób chłodzenia artykułów spożywczych. Impress jest chłodzącą ścianką, w której wszystkie przechowywane produkty są dobrze widoczne, a nie zamknięte za drzwiami jak w zwykłej lodówce. Dzięki temu od razu wiadomo, co jeszcze pozostało do zjedzenia. Ścianka Impress jest również energooszczędna – pobiera mniej energii, kiedy ma mniej produktów, a kiedy jest pusta pobór energii jest zerowy. Impress pozwala ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia, zaoszczędzić miejsce oraz pieniądze.

Electrolux Design Lab

Electrolux Design Lab to coroczny, międzynarodowy konkurs dla studentów i absolwentów wzornictwa przemysłowego. W 2012 roku minęło dziesięć lat odkąd Electrolux, w ramach Design Lab, wspiera studentów w tworzeniu koncepcji innowacyjnych rozwiązań do domów przyszłości. W tym roku termin nadsyłania prac mija 15. marca a zwycięzca konkursu zostanie wyłoniony na finałowej gali, która odbędzie się pod koniec października. Główną nagrodą w konkursie jest półroczny, płatny staż w jednym z centrów projektowania Electrolux oraz 5 000 euro. II miejsce to 3 000 euro, a III – 2 000 euro. Autor projektu, który zdobędzie najwięcej głosów internautów otrzyma 1 000 euro.

 

Komentarze

Kochamy komentarze
Brak komentarzy / Możesz być pierwszy - Skomentuj!

Twoje dane będą bezpieczne! Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Również inne dane nie będą udostępniane osobom trzecim. Wymagane pola oznaczone jako *